Gebruik jij ze? Filters? De verleiding is groot, zeker op social media, waar veel apps je de mogelijkheid bieden even snel een filter over je foto te plaatsen: In één klik je foto mooier! Sprekender! Ik volg bijvoorbeeld iemand op instagram die altijd hetzelfde filter gebruikt om contrast en verzadiging van de kleuren te vergroten/verdiepen. Dit heeft een heel theatraal effect. Zijn foto's 'hakken erin'.
Of ben jij een tegenstander van filters. Wil jij je foto puur en precies zoals je de situatie in beeld hebt gebracht. Niet mooier, niet anders, niet beter. Puur.
In het geval van de theatrale foto's betrapte ik mezelf er op een gegeven moment op dat ik dacht: 'Ja, nu weten we het wel. En nu graag een gewone foto, want de werkelijkheid IS al prachtig'.
Maar soms denk ik bij de onbewerkte foto's die bij ons binnen komen: 'Wat jammer dat deze foto net te donker is, of te flets, of te 'plat'. Geef me een paar minuten, en dan maak ik deze foto net wat krachtiger, sterker, dieper'.
Op social media een filter plaatsen vind ik nog weer anders dan een filter plaatsen over een vergroting die lange tijd bij je aan de muur gaat hangen. Daar wil je niet genoeg van krijgen. Daar wil je lange tijd van genieten. Dat vraag wat mij betreft genuanceerdheid in de bewerking van je foto. Je wilt het niet te kunstmatig, je wilt toch zo dicht mogelijk bij 'puur' blijven. Zeker als het gaat om een foto van je geliefden. Ja toch!
Hoe doe je dat dan?
Je kunt in dezelfde apps je foto bewerken door met licht, contrast, en kleur te spelen. Om zo het mooiste en toch nog natuurlijke resultaat te krijgen.
Of je laat ons even meekijken. Dat doen we graag. Want wij willen ook dat je nog lang geniet van de foto die wij voor je vergroten.
Hieronder het verschil tussen het origineel (1), een filter (2) en een wat subtielere bewerking (3).